понеділок, 13 березня 2017 р.

Завдання ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій 2016



Задача 1. Обробка текстової інформації в середовищі MS Word 
(20 балів).
Створити інтерактивний документ про новітні види транспорту. На першому аркуші (альбомна орієнтація) створити таблицю із назвами та зображенням новітніх видів транспорту. Текст та зображення знаходяться у  папці «Завдання 1».
Перехід на наступні сторінки здійснюється з допомогою гіперпосилання кліканням  на назву відповідного  транспорту, а перехід до таблиці здійснюється за допомогою стрілки. Дивіться файл Зразок.pdf папки «Завдання 1».Сторінки із розповіддю про відповідний транспорт повинні  мати книжкову орієнтацію. Інформація для наповнення сторінок міститься у файлі Текст.doc
Створений документ збережіть під ім’ям «Завдання_1.doc» («Завдання_1.docx»)

Задача 2. Створення комп’ютерної презентації MS PowerPoint. (20 балів)
Історію розвитку транспорту можна розпочинати вивчати з велосипедів. Створіть презентацію, яка б відображала історію розвитку велосипедів як транспортних засобів.
Зразок оформлення першого слайду:
При натисканні на стрілку «праворуч», колесо розпочинає рух по стовпчиках. Водночас, вгорі з’являються написи років – ключових етапів розвитку велосипедів. Досягнувши останнього стовпчика, колесо зупиняється, а стрілка змінює свій напрямок. При натисканні на стрілку «ліворуч» колесо починає рух у зворотному напрямку, а дати з’являються у порядку спадання.  При натисканні по одному із стовпчиків, з’являється можливість переглянути інформацію про цей етап із можливістю повернутись назад.
Заготовки для завдання знаходиться в файлі velosiped-2.jpg,  зразок - файл 10-11.wmv у папці «Завдання 2».
Створений документ збережіть під ім’ям «Завдання_2.ppt» («Завдання_2.pptx»)


Задача 3. Обробка табличної інформації в середовищі MSExcel. (25 балів)

У Науковому містечку з питань вивчення транспорту існує своя невелика залізниця – один потяг, який курсує по колії, замкненій у коло.  Щодня відвідувачі містечка мають можливість проїхатись від зупинки Початкова до однієї із чотирьох інших за відповідну плату, яка залежить від відстані:
№ зупинки
Назва зупинки
Вартість квитка до цієї зупинки
1
Музей транспорту
10.00 грн.
2
Атракціони
12.00 грн.
3
Кафетерій
16.00 грн.
4
Наукові лабораторії
19.00 грн.

Для приваблення відвідувачів адміністрація вирішила надавати пасажирам знижку 10% у будні дні (з понеділка до п’ятниці).
Сформуйте електронну таблицю для замовлення квитка.
Після введення Прізвища та ініціалів відвідувача нижче має з’явитись можливість для введення пункту призначення (номера відповідної зупинки). Також відвідувач має можливість обрати день тижня для здійснення поїздки.


Після натискання на кнопку «Сформувати квиток» здійснюється переміщення на другий аркуш, де відображається автоматично заповнений квиток із вираховуванням знижки.


Зразок незаповненого квитка


Зразок заповненого квитка

Результат роботи збережіть під ім’ям «Завдання_3.xls» («Завдання_3.xlsx»)

Задача 4. Створення бази даних в СУБД Access. (35 балів)
Уявити собі життя сучасного мегаполісу без автомобілів неможливо. Жити в пішій доступності від місця навчання або роботи, торгового центру і улюбленого спортзалу - недозволена розкіш! Куди частіше виявляється, що протягом дня ми змушені мотатися по всьому місту, намагаючись встигнути всюди. Громадський транспорт не тільки їздить повільніше, але й часто не має прямих маршрутів від одного необхідного місця до іншого. Єдиний вихід - придбати автомобіль!
База даних «Каталог» складається з двох таблиць – «Постачальники» та «Автомобілі» (файл БД.accdb (БД.mdb) у папці «Завдання 4»). Потрібно вдосконалити таблиці БД та створити нові об’єкти.
1.      Доповнити таблицю «Автомобілі» згідно зразка (мал. 4-1) стовпчиками Тип_кузова та Фото. Створити підстановку для поля Тип_кузова і занести такі дані: ліфтбек, мінівен, пікап, позашляховик, седан, універсал, хетчбек. У поле Фото додати зображення кожного авто (Папка «Фото_авто», ім’я файлу відповідає коду моделі)


Мал. 4-1
2.      У кожній з таблиць встановити ключові поля. Створити зв’язки між таблицями.
3.      Створити запити для вирішення таких завдань:
1)      Вибрати ті автомобілі, у яких кузов - седан і які були презентовані за останні 4 роки.
2)      За введеним номером постачальника вивести інформацію про модель та ціну авто, які є в каталозі.
3)      Підрахувати, якою буде ціна продажу кожного авто з врахуванням "націнки" 25%
4.      Створити звіт на основі Запиту 3, вказавши рівні групування згідно зразка (мал. 4-2).


Мал. 4-2

5.      Створити форми:
1)     Форму «Автомобілі», яка міститиме поля Модель, Корпорація, Колір, Тип_кузова, Ціна заводу, Фото (зображення мають відображатися у своєму полі повністю, без втрат та без порожніх частин поля).



Мал. 4-3

2)     Головну (кнопкову) форму в режимі Конструктора. Додати кнопки Автомобілі, Звіт та кнопку закриття форми. Змінити фон області даних та заголовку форми, додати зображення.


Мал. 4-4

Результат роботи збережіть під ім’ям «Завдання_4.mdb» («Завдання_4. accdb).e d

Немає коментарів:

Дописати коментар